Barn utsätts också för utbrändhet?

Det kan tyckas för oss att barnens problem är ojämförliga med vår. Men utbildningsbelastningarna och våra krav uttömmer dem också. Hur man förhindrar barns utbrändhet och vad du ska göra om du står inför det? Säger psykolog Beatrice Milletr.

Beatrice Milleth (Béatrice Millêtre) är en psykolog, författare till boken "Children's Burning" ("Le Burn -out des Enfants", Payot, 2016).

Psykologier: Burning är ett mycket starkt ord. Det är svårt att föreställa sig att barn kan uppleva samma känslor som vuxna som sätter arbetet, ekonomiska skyldigheter och sociala standarder för framgång.

Beatrice Milletr: Termen kan verkligen skrämma. Men våra barn har verkligen upplevt en mycket stark stress under de senaste åren. Och det växer varje år. Barn som inte bara känner stress kommer till mig för ett samråd. De är utmattade. Detta är exakt samma tillstånd som observeras hos vuxna som är uttömda av arbete. Nervös utmattning leder till nedbrytningar och om du inte vidtar åtgärder i tid, till allvarlig depression. Vi ser här samma symtom, samma sårbarheter och personliga egenskaper förknippade med risken som för professionell utbrändhet.

Vilka symtom menar du? Vad ska varna föräldrar?

B. M.: Det finns två olika faser i bränningen. Ursprungligen ackumuleras trötthet och spänning, då finns det en nedbrytning. Det finns ett gränsstillstånd mellan dem. När gränsen passeras blir situationen mycket alarmerande. Riskerna med depression ökar, det kan finnas försök att självmord eller självmordsbeteende. Här är tecknen på gränsstaten:

  • Trötthet: Barn känner sig apatiska och tröga – på morgonen, på eftermiddagen, på kvällen, även på helgen och helgdagarna;
  • sömnproblem (här kan du spåra anslutningen till trötthet och nervositet);
  • Överkänslighet, ökad irritabilitet och sårbarhet: det är lätt att få barnet till tårar, han har ofta utbrott av plötslig och orimlig ilska; Hans beteende är ologiskt, och resonemanget är osammanhängande (han säger en, men gör en annan, säger något och motsäger sig själv);
  • Oväntade svårigheter i skolan: Han blir ouppmärksam, förlorar intresset för att lära sig, förstår inte vad de säger till honom, tror inte någon.

Vad kan göras i denna situation?

B. M.: Det är nödvändigt att ge ett barn en helt vila, organisera en mild regim för honom – som om han hade fångat influensan eller bröt benet. En bra semester i detta skede kan hjälpa. Du kan inte vänta på att spänningen bryter ut. Om du ser tecken på överarbete, låt honom inte gå i skolan på en tid. Så att problemet inte händer igen, konsultera en läkare, be skolpsykologen att observera barnet, stödja honom.

Och om gränsen redan har godkänts?

B. M.: Då blir professionell hjälp nödvändig: Först och främst medicinsk och medicinering. Då – psykologisk. I ett tillstånd av utbrändhet förlorar barnet landmärken, lider av https://www.chaletslabrochotte.com/dromman-vad-han-verkligen-vill-ha/ en tillfällig förlust av identitet. Jag måste hjälpa honom att återställa henne gradvis.

Varför händer detta med barn?

B. M.: Det kan finnas många skäl. Men alla kommer förmodligen från en installation. Det spelar ingen roll om det bildas i familjen, i skolan eller omgiven i allmänhet. Detta är en framgångsinstallation. Barn uppmuntras att sträva efter ouppnåelig perfektion. De kräver att visa lysande kunskap i alla ämnen, glans i många tävlingar, föreställningar och tävlingar. De kallas hela tiden för att "växa upp": att vara mer ansvarsfull, oberoende, medveten. Deras dag är målad, som ministern. Föräldrar och lärare kontrollerar varje steg av dem. Dessutom kan vuxnas instruktioner motsäga varandra. Läraren vill att de perfekt ska förstå materialet och kräver att skriva sammanfattningar. Men i läroboken är materialet skrivet på ett komplext och förvirrande språk. Barnet fångar helt enkelt inte meningen, och i lektionen är han skällt ut för dumhet. Han börjar tro att något är fel med honom. Ju mer han försöker, desto mer känner han sin värdelöshet.

Där sådana strikta krav kommer ifrån?

B. M.: Nya studier visar att varje andra vuxen är rädd för instabilitet i framtiden. Denna rädsla får honom att driva barnet till framgång för att skydda honom från problem. Men här finns det risken att gå för långt och sätta våra egna oro på barnet. Och återigen faller vi ofta in i den illusion som uppskattningar i skolan automatiskt kommer att säkerställa barnens framgång. Men den här anslutningen är långt ifrån så uppenbar, du måste bara titta på antalet arbetslösa med ett examensbevis av högre utbildning.

Vad skulle du råda föräldrar att förhindra barns utbrändhet?

B. M.: Om vi ​​pratar om skolklasser, bör föräldrar ställa sig frågan: ”Varför vill vi att våra barn ska vara utmärkta elever?»Jag tror först att barnet bör assimilera det grundläggande programmet i det belopp som krävs för nästa klass. Allt över genomsnittet är en prestation. Om vi ​​tittar på akademiska prestationer ur denna synvinkel kommer vi att vara lugnare att studera barnet.

Ytterligare ett obligatoriskt råd: att spendera tid med barn. Det är viktigt inte kvantitet, utan kvalitet. Sluta ständigt lära dem och motivera din frigöring. Lär dem att välja ditt eget yrke – läs, skapa, utforska världen, försvara sin synvinkel. I slutändan måste vi lära oss att hantera vår rädsla och osäkerhet, ge barn ett exempel på ett medvetet liv och inte hålla föreläsningar till dem.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *